אוסקר קלוד מונה (צרפתית: Oscar Claude Monet; 14 בנובמבר 1840 - 5 בדצמבר 1926) היה צייר צרפתי, מהמייסדים והמובילים של זרם האימפרסיוניזם באמנות.
מונה צייר בעיקר נופים כפריים ועירוניים בנסותו לחקות את האופן שבו העין קולטת את הנגלה לפניה, בטכניקה של מעין רישום מהיר בצבע, משיחות מכחול קצרות ועתירות צבע ושימוש בצבעים משלימים. מונה ניסה לבטא את השתנות מראה האובייקט עם השתנות האור או מזג האוויר, ולכן צייר סדרות של נופים מסוימים בתנאי אור ומזג אוויר שונים. סדרות אלה כוללות את הציורים: ערימות השחת, תחנת הרכבת סן-לזאר, שושני המים ואיכרים עובדים.
חייו
עוד בהיותו ילד הפגין מונה כשרון אינסטינקטיבי לרישום. מחברות בית ספרו היו גדושות בציורים ובקריקטורות, שעל אף היותן מוזרות וחצופות הן היו אהודות על הבריות והשתלמו מבחינה כספית. אדם בשם אז'ן בודן, שעסק גם הוא באמנות, דירבן את מונה להפסיק לצייר קריקטורות, ולהתחיל לפתח את כשרונו בכיוונים נרחבים יותר באמנות. ב- 1859 חזר מונה לפריז, "בירת האמנות". כיוון שלא הצליח להסתגל לשגרת הפעילות הפריסאית, עבר להתגורר בשאיי, כפר הבנוי בלב יער. בטיוליו ביער הוא הריח את ניחוח העצים וחש את תחושת החופש המשכרת, שהוא כה אהב. ההתייחדות וקצב הטבע התאימו לאופיו ועוררו את דמיונו החזותי ואת תנופת היצירה שלו. מידי יום גילה מונה נושאי ציור חדשים, ודורבן על ידי הדחף להנציח את תחושותיו על הבד. בשנת 1865 שכר מונה סטודיו קטן בפריז בו צייר שני ציורים אשר היה ברצונו להציגם ב"סאלון הציירים" בפריז. ציוריו התקבלו אל ה"סאלון" וזכו לאהדה רבה, אשר בעקבותיה החל מונה לצייר את הציורים הראשונים שבסדרת נופי פריז. בוויל דאוורה ניסה מונה משהו חדש, הוא צייר צילום שלם תחת כיפת השמיים, אך לא השלימו בשטח. בשל כך דחה חבר השופטים בסאלון, בשנת 1867 את הציור
נה מאוחר יותר (1871) הגיע מונה להולנד. ארץ זו שבתה את ליבו, והעשירה אותו בכסף ובחוויות. באמסטרדם הגיע מגע מכחולו של מונה לכרומטיות מופלאה. הוא השתמש בחלוקת הגוון, באמצעות נגיעות מכחול קטנות של צבעים טהורים סמוכים אלה לאלה, עד שהוא הרכיב מחדש את האור בויבראציה.מונה נתקל בקשיים כספיים וחיפש מקלט בנורמנדי, בסאנט אדרס וגם באונפלר, שם הוא עבד בקדחנות, אך מצבו הכספי המשיך להיות קשה ואף החמיר. בתקופה שבין 1869-1870 המשיכו ציוריו ב"סאלון" להדחות. זו הייתה מכה קשה ביותר עבור מונה, אך עידודיו של אז'ן בודן, ואמונו המוחלט ביכולותיו של מונה, דרבנו אותו לשוב לעבודה. בשנת 1870 פרצה מלחמת פרוסיה צרפת ומונה החליט לנסוע ללונדון עם אשתו ובנו, שם הוא חי חיי פליט. תחת כיפת השמיים הערפיליים של אנגליה, צייר מונה את גשרי הנהר תמזה וכנסיות גותיות. הוא ביקר במוזאוניםופגש סוחר בשם פול דוראן-רואל, שרצה כי מונה יצייר בעבורו.
לאחר המלחמה הוא שב לצרפת כשבידיו רישומים ואטיודים רבים. מונה התיישב עם משפחתו בארז'נטיי, מקום שהציע לעיניו הנוקבות של האומן נוף מתאים. מונה נישבה בקסמם של הנהר, הטיילת, הגנים הפורחים והגשרים המחברים את גדות נהר הסן. ציוריו המפורסמים ביותר של מונה מתארים את סביבות ארז'נטיי.
מבחינה כספית, במשך שנים הוא נתמך על ידי גוסטב קייבוט שבעצמו היה צייר מוכשר.
ב"תערוכת האימפרסיוניסטים", כפי שכונתה על ידי אחד המבקרים (מקור שמה בציורו של מונה) , מציג מונה את ציור ה"אימפרסיה" וזוכה להצלחה רבה. אך למרות הצלחה זו, משאביו הכספיים כמעט נגמרו והוא עזב את ארז'נטיי ועקר לפריז ולאחר מכן לבתיי ולבסוף ב-1883 התיישב בכפר ז'יברני הנמצא בנורמנדי. בכל מקום אליו עבר מונה להתגורר, הוא הקים גנים וצייר אותם. אך אהבתו הרבה לגנים קיבלה את מלוא ביטוייה בז'יברני, בה התגורר עד סוף ימיו. שם הייתה לו השהות ובסופו של דבר גם את הכסף והוא פיתח את גניו מאוד. הוא גידל מקבצים צפופים עד מאוד של פרחים בהירים בשלל גוונים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה